Božić na italijanski način
Ako ste mislili da smo jedina zemlja s nekoliko verzija božićnog hleba, pogrešili ste. Nekadašnje komšije, Italijani, imaju više vrsta lokalnih obrednih hlebova, a zajednički im je deo naziva “pane” ili “pan”, što znači hleb. I svi su slatki. Pandoro, pandolče, panforte, panpepato, panđalo i panetone, srednjovekovne su verzije božićnog hleba, a glavni sastojci su belo brašno, šećer, jaja, rendana korica citrusa i začini. Nekima se dodaje i kandirano voće, nekima čokolada, poneki se ukašavaju sladoledom i zabaljone kremom od jaja. Ovoga puta držaćemo se Venecije.
Pandoro
Ovaj slatki hleb iz Verone pravi se u obliku zvezde i posipa šećerom u prahu. Ime mu znači “hleb od zlata” jer je u Srednjem veku ovaj hleb, pravljen od belog brašna, bio izuzetno skup te je bio simbol lokalnog prestiža. Danas se ovaj hleb pravi s rupom u sredini, koja se puni zabaljone kremom od jaja, lupanih sa šečerom na pari ili sladoledom od vanile.