POGAČA ZA MLADU
Od prvog hleba na rođenju nižu se događaji u životu koje prati prigodna pogača. Posle krštenja i prvog koraka dolazi vreme za proševinu devojke. Za taj dan priprema se presna pogača, sa malo praška za pecivo ili sodom bikarbonom, u testo se dodaje samo so.
Nekada je pogaču mesila mlada, da pokaže svoju umešnost. Danas najčešće pogaču priprema majka ili rođaka koja je vešta u mešenju. Razlikuju se i običaji vezani za ukrašavanje pogače. U nekim krajevima je ukrašena cvećem napravljenim od testa ili golubom kao nosiocem dobrih vesti, a češće svoje mesto nađu dva goluba kao simbolom zaljubljenih. U drugim, pak, što je možda i stariji običaj, prko pogače se stavlja crvena vunica da donese radost i žuta koja sugeriše ljubomoru ne bi li se sačuvali od iskušanja. Preko vunice je stavljano ogledalce ne bi li mlada mogla da se ogleda.
Pogača se lomi kada je mlada isprošena, lome je prijatelji i ljube se u znak prijateljstva.
Slična pogača se priprema i na dan venčanja, kada mladoženja sa deverom, mladoženjskim i ostalom svitom uđe u mladinu sobu. Kada mlada primi njihove darove i time još jednom da pristanak, lomi se pogača iznad njene glave, prihvate se sve devojke ne bi li prizvale sličan događaj i za sebe. Dan je venčanja pa se iznad mladine glave pre lomljenja pogače raširi platno kako mrve ne bi padale po njoj.
I jedan i drugi događaj svedoče o povezivanju mladenaca i prijatelja – roditelja mlade i mladoženje. Za njih se tada nastavlja krug prisustva hleba o događajima. Ubrzo će slaviti Mladence.
Radica Smiljković








